Göz Renkleri Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Göz Renkleri Türleri ve Özellikleri

Her bir insanın fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır. Bu farklılıkların başında da göz renkleri gelmektedir. Göz renkleri, anne ve babadan geçen genetik özellikler sonucunda belirlenir. Anne ve babadan baskın genler alan bir çocuğun göz rengi kahverengi olurken, resesif genler alındığında gözler daha açık renkli olabilir. Ancak göz renginin oluşumu bu kadar basit değildir.

Göz Renklerinin Genetik Temelleri

Göz renkleri oldukça karmaşık bir genetik yapıya sahiptir ve detaylı bir şekilde açıklanması zordur. Nadiren görülen göz renklerini açıklamak için henüz yeterli bilimsel tezler ileri sürülememiştir. Göz rengi, anne ve babadan çocuklara gen yoluyla, çoklu gen etkileşimleri sonucunda meydana gelen karmaşık bir özelliktir. Bazı göz renkleri nadir görülmektedir ve bu nadirliğin sebepleri arasında:
  • Az sayıda insanın nadir bulunan göz rengi genlerini taşıması
  • Nadir bulunan göz rengi genlerinin resesif olarak kalıtılması
Bu durum, söz konusu genlerin diğer baskın genler tarafından baskılandığı anlamına gelir. Ancak, bir insanın göz renginden sorumlu genlerin ne derece etkili olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir ve bu alandaki araştırmalar devam etmektedir.

İris ve Pigmentasyon

Göze rengini veren kısım iris olarak adlandırılır. Göz rengi de irisin pigmentasyonu ve iriste ışığın yansıması olmak üzere iki faktöre bağlı olarak meydana gelir. İris, melanin adı verilen kahverengi pigment ve lipokrom adı verilen sarı tonda bir pigment olmak üzere iki farklı pigment içerir. Pigmentlerin iris üzerindeki yoğunluğu göz renklerini oluşturur.

İris hücrelerinde melanin pigmenti daha fazla ise koyu renkli gözler ortaya çıkar. Nadir görülen göz renklerinin nasıl oluştuğuna dair tartışmalar ise hala sonuçlanmamıştır. Dünyada en nadir görülen göz renkleri arasında:
  • Yeşil
  • Kırmızı
  • Mor
  • Amber
  • Siyah
bulunmaktadır.

Kehribar Göz Rengi

Özellikle yırtıcı hayvan türlerinde sık olarak rastlanan bir göz rengidir. Çita, kartal, aslan, kurt ve baykuşların gözlerinde sık görülen bir renktir. Kehribar renginin biraz daha açık tonlarına amber rengi denir. Amber rengi gözlere sahip insan yok denilebilir. Bu renk baykuş gözlerinin rengidir. Her ne kadar insanlarda kehribar gözlü kişilere baykuş gözlü denilmiş olsa da amber renkli gözlüler de denilebilir. Sarı, turuncu, açık kahverengi ve altın renklerinin tonlarını barındırır. Bu göz rengine sahip olan kişilerin gözleri güneşe çıktığında turuncu tonlarında belirir ve oldukça nadir görülen göz renkleri arasında yer alır.

Yeşil Göz Rengi

İristeki melanin pigment yoğunluğunun az olması ve içeriğinde yağ barındıran lipokrom adlı farklı bir pigmentin orta yoğunlukta olması dolayısıyla yeşil renk meydana gelir. Eğer irisin yapısında lipokrom bulunmazsa göz renkleri mavi olurdu. Yeşil gözlü olarak doğan bebeklerin sayısı az olduğu için bu göz rengi nadir görülen göz rengi grubuna girmektedir. Orta Doğu ve Asya insanlarına göre Avrupa'daki insanlarda daha fazla görülen bir göz rengidir. Pigmentlerde meydana gelen sarı tondaki kısımlar çok az sayıda melanin pigmentlerinin meydana getirdiği mavi renkle birleşince yeşil renk ortaya çıkar.

Ela Göz Rengi

Ela göz rengi, kehribar, yeşil ya da kehribar, mavi renklerinin karışımından oluşur. Ela gözlü kişilerin gözlerinde az sayıda melanin ve lipokrom pigmentleri bulunur.

Siyah Göz Rengi

Her ne kadar siyah olarak gözükse de aslında gözleri bu renk olan kişiler yakından görüldüğünde gözlerinin kahverenginin en koyu tonuna sahip olduğu anlaşılabilir.

Gri Göz Rengi

Nadir görülen başka bir göz rengi de gri ton göz rengidir. Gümüş rengine benzemektedir ve daha çok açık maviyi andırır. Bu göz rengine sahip kişilerde kimi zaman göz hafif yeşil tonlarda da görülebilir. Bu kişilerde melanin ve lipokrom yaygın halde bulunur. Halk arasında bu gözlere "çakır göz" denmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mobilyada Açık Renkler

Mobilyada Açık Renkler

İlginizi Çekebilir

3 Ana Renk Karışımı

3 Ana Renk Karışımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çingene Pembesi Kullanılabilecek Alanlar

Çingene Pembesi Kullanılabilecek Alanlar

Fındık Kabuğu Saç Rengi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fındık Kabuğu Saç Rengi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gri Renk Türleri ve Özellikleri

Gri Renk Türleri ve Özellikleri

Siyah Renk Anlamı ve Özellikleri

Siyah Renk Anlamı ve Özellikleri

Vizon Rengi Anlamı ve Özellikleri

Vizon Rengi Anlamı ve Özellikleri